contact

Nieuws | Observaties

week 6 archiefduik
Duik in verleden voor blik op de toekomst

 

Vol aan de bak voor kunstinstallatie ‘Van Herinnering en Troost’ in de Laurenskerk in de maand mei: circa 250 beelden uit het archief van Rotterdam opgeduikeld als basis voor 7 grote schilderijen van het puin rond de Laurenskerk na het bombardement van 14 mei 1940. Ik hou van contrasten en tegenhangers: afbreken en opbouwen, hoofd en hart, kwast en scherm. 4 Mei tijdens de herdenkingsdienst in de  Laurenskerk zal de installatie in de kooromgang staan.

week 5 Art Rotterdam
Dit jaar voor het laatst in de Van Nelle

 

25 jaar Art Rotterdam, helaas dit jaar voor het laatst in ons prachtige Unesco monument, de van Nellefabriek van Brinkman en Van der Vlugt uit 1931, even verderop aan de Schie. Wat een optimistisch, stoer, ruig gebouw is dat toch. Op de voorgrond de vormrijm met de sculptuur ‘doorzicht’ van de Rotterdamse kunstenaar Willem Besselink.

week 2 Nieuwjaarsbijeenkomst
Bouwnetwerk in Rotsoord

 

Pas toe. Inleiding van het nieuwe jaar tijdens een Bouwnetwerkbijeenkomst in Utrecht. Rondlopen, praten kijken eten. Nieuwe plannen voor oude gebouwen.

week 1 2024 Barcelona
Fundació Joan Miró tijdens Blue Hour

 

Josep Lluis Sért, goede vriend van Joan Miró, ontwierp dit prachtige museum met dakterras, patio en uitzicht over Barcelona vanaf de berg de Montjuic.

 

In het museum > 10.000 kunstwerken van Miró, en vanaf eind oktober 4 maanden de speciale expositie Miró – Picasso, over een halve eeuw vriendschap tussen de twee meesters inclusief 250 werken ter begeleiding van deze reis.

 

week 52 KerstCosta
Zon, Zee, andere perspectieven

 

Per kersttrein via Barcelona naar Malaga. Vanaf het Moorse fort Alcazaba op de Gibralfaroberg zicht op zee. Prachtig! Als je niet op let zou je toeristische trekpleisters als de Costa del Sol mijden. Onterecht want tja het zijn niet voor niets pleisters die trekken.

 

week 51 2023 Bekieferd
Opstap voor groot nieuw project

 

Kiefers werk ‘Innenraum‘,  getoond tijdens kunstgeschiedenis in mijn eerste jaar bouwkunde, maakte destijds een verpletterende indruk op me.  Hoe verhoud je je tot je verleden, ook als je daar ‘geen actieve herinnering’ aan hebt? Kiefer groeide direct na de ‘grote geschiedenis’ van zijn vaderland op, en dat is nog steeds vormend voor zijn werk.

 

Wim Wenders maakte een prachtige film die weer nieuwe inzichten geeft over zijn enorme werk, ook in letterlijke zin. Op de foto zijn kunstwerk Barjac, via de filmzaal in Den Haag, als voorproefje voor zijn tentoonstelling Bilderstreit in museum Voorlinden.

2023 week 50 BeNord
Bouwnetwerkexcursie naar nor Utrecht

Op 14 december organiseerde Bouwnetwerk een excursie naar de monumentale strafinrichting in hartje Utrecht. Dit cellulaire complex uit 1856 was nog in gebruik tot 2014 en wordt de komende jaren getransformeerd tot een plek voor ontmoeting, wonen, werken, horeca en cultuur.  Joep Lindeman, Universitair Hoofddocent Straf(proces)recht aan de Universiteit Utrecht gaf een korte lezing  over de zin en onzin van straffen. Er blijken veel minder zware criminelen en gedetineerden te zijn en Nederland is veel veiliger dan de media ons doen geloven. Beetje goed nieuws mag ook wel eens!

2023 week 48 LocHal Tilburg
Onderweg maar thuis

Tussendoor van hot naar haar even tijd voor koffie in de LocHal Tilburg. Bijna het eerste jubileum voor dit multiprijswinnend ontwerp dat januari 2019 in gebruik werd genomen.

Een spraakmakend project, ontworpen door het team van Civic Architects, Braaksma en Roosen, Inside Outside/Petra Blaisse waarbij een voormalige LocHal werd getransformeerd in een ‘moderne stadscampus’ met bibliotheek, kantoren, én: een koffieplek voor onderweggers.

2023 week 47 Moodboard: Kleur-/ materiaalstaat Muiden
Voorbereid de uitvoering in

Op de Werf bij de Sluis, een prachtlocatie langs de Vecht in Muiden, aan de Vecht, wordt een nieuw appartementencomplex gerealiseerd. Opdrachtgevers van twee eerdere bouwprojecten kwamen bij me terug voor inrichting van hun appartement.

Met een geïntegreerde kleur- en materiaalstaat, inclusief een goed verlichtingsplan, kunnen we ‘beslagen ten ijs’ de uitvoering in…

2023 wk 45 Oude Meester Weissenhofsiedlung
Klooien binnen en buiten de regels

Een straffe meester met strenge regels op schrift, waar hij zich zelf dan vervolgens in de praktijk niet aan altijd hield. Juist dat maakt de gebouwen van le Corbusier nog steeds een genot om naar te kijken. Het plezier van maken, uitproberen, aanklooien, vormgeven straalt er van af. Of in zijn huizen ook goed viel te wonen is toch nog weer een heel ander verhaal. Dit woonhuis in de Weissenhofsiedlung van 1927 in Stuttgart is inmiddels een Unesco monument, een museum, en nog steeds een aanrader.

2023 wk 44 Kunst Bonn
Snijpuntreis naar scherpe snijpunten

Axel Schultes ontwierp een prachtig Kunstmuseum voor Bonn, en vlak daarna viel de muur en werd Berlijn hoofdstad van het verenigd Duitsland. Maar de details zijn onverminderd flijmscherp prachtig, en het museum zegt over de eigen collectie: “Es gibt keinen anderen Ort in der Welt an dem deutsche Kunst nach ’45 so ausgewählt, so besonders und so prägnant studiert werden kann wie in Bonn”. Erheen dus. Wij met Snijpunt.

2023 wk 43 Inmeten oud I kijken I nieuw
Een blik omhoog voor de toekomst

Verduurzamen van onze bestaande woningvoorraad is urgent, logisch, onontkoombaar. Het is zaak om dan goed te kijken wat er is, en wat er kan. Bij opname van een bestaande woning van twee eeuwwisselingen geleden viel mijn blik op een stilleven in de gang. Het plafond onder trap. Je zou er zo onder voorbijgaan.

2023 wk 40 AFFR Soviet Busstops
Melancholie I wat verdwijnt I niet meer is

AFFR architectuur filmfestival Rotterdam is ieder jaar een groot genoegen. Steeds weer nieuwe films over architectuur en (soms onbekende) makers. De documentaire Soviet Busstops was ook bij 2 Doc te zien, en vraagt aandacht voor kleine bijzondere bouwwerken ‘onder de radar’ van een strikt regime. Verspreid over een groot rijk, opgesnord en vastgelegd door fotograaf Herwig, ingeleid door Pieter Waterdrinker, voor een deel helaas inmiddels gesloopt…. Met heimwee.

2023 wk 39: Recht op de Stad
Hoe kunnen we wonen?

Recht op de Stad: Waar ging het mis de afgelopen jaren? En: hoe kunnen we wél weer goed wonen?  Recht op de Stad uit Rotterdam presenteerde een beter plan met heldere uitgangspunten, en vond wethouder Chantal Zeegers, en de bestuurders van de woningcorporaties Havensteder, Hefwonen en Woonstad  bereid om zich daar achter te scharen. Nu gewoon doen!

2023 wk 34 fietstocht met Bauhaus naar Berlijn
Langs klassiekers en door gordijnen

Een zomerse fietstocht van Arnhem naar Berlijn, langs o.a. deze klassieker in Dessau. Al vaker bezocht en voor omgereden, maar toch opnieuw weer een sprongetje in het hart. Wat een prachtig, joyeus vrolijk gebouw deze bouwschool uit 1925 van Walter Gropius.

2023 wk 25 Aanbesteding verbouwing leiden
Na de zomer kan aannemer aan de slag

De aanbesteding is rond: na de zomer kunnen we met de verbouwing aan de Fagelstraat beginnen.

2023 wk 15 Ruimte, zicht, materiaal, kleur
Schetsontwerp voor Cipreslaan Rotterdam

Dit ontwerp betreft een upgrade van de begane grond van een woning uit de ’50-er jaren van de vorige eeuw. Hoe kan je met simpele middelen meer (berg)ruimte, zicht en licht creëren? De basisvragen voor architectuur die werkt. En hoe ziet dat er dan uit? Fijn om ook via goede referenties op internet gevonden te worden en met een effectief advies inclusief ruimtelijk beeld, materiaal en kleurvoorstellen van dienst te kunnen zijn!

2023 wk 10 Start verbouwing mathenesserlaan
Verduurzamingsvervolg op 1e verbouwing

Wat is een groter compliment dan opdrachtgevers die terugkomen? Na een interne verbouwing werd het nu tijd om de woning beter te isoleren en de relatie met de tuin te verbeteren. Hier is de start te zien waarbij de achtergevel van een grote nieuwe 3-delige schuifpui met triple-beglazing is voorzien. Oplevering inclusief nieuw terras en watertank voor regenwateropvang staat gepland nog voordat de trompetplant opnieuw uitloopt…

2023 wk 13 ‘Architect aan Zet’
Gecertificeerd om goed en sneller te kunnen bouwen

In Rotterdam is een grote behoefte aan (ver-)bouw van woningen. De bouw van een nieuw woonhuis kan met enkele maanden verkort worden indien gebruik wordt gemaakt van een gekwalificeerde ‘Architect aan Zet’: de kwaliteit is dan geborgd, dubbele toetsing door de gemeente kan achterwege blijven.
Permanente beroepsontwikkeling hoort bij architectenvak, en is voorwaarde om als BNA architect erkend te blijven. En: bijscholing in een club van 12 collega architecten is niet alleen nuttig, maar nog leuk bovendien! We zijn gediplomeerd met het Depot in de rug.

2023 wk 4 Voorbereiding Cádiz op film
Doek op doek: reis naar Atlantische Oceaan vastgelegd

Documentairemaker Rolf Orthel op atelierbezoek, bij de start van Cádiz, uit de serie ‘Cloud & Sea’. Water en Lucht: ongrijpbare, noodzakelijke grondstoffen voor ons leven. We hebben er zowel te veel van als te weinig, ze gaan in elkaar over; ze spiegelen elkaar, en ons menselijk handelen.

2022 wk 52 Onder Metropol Parasol het nieuwe jaar in
Vergezicht door grootste houtconstructie

De ‘Setas van Sevilla’, ontworpen door Jürgen Mayer, staan bekend als de grootste houtconstructie ter wereld. Belangrijker nog is het plezier waarmee iedereen zich beweegt door de ruimte in, op en rond deze constructie. De ‘champignons’ fungeren als uitzichtspunt, museum, schaduwbrenger en ontmoetingsplek. Pas als je er zelf bent ervaar je goed wat architectuur teweeg kan brengen.

2022 wk 50 Advies aan de keukentafel
Een snel effectief verbouwingsadvies op locatie

Het mooie van het architectenvak is de diversiteit: van grote langlopende projecten tot snelle effectieve adviezen. En ja natuurlijk: ook direct advies aan de keukentafel is mogelijk! Met koffie en koek, hier tijdens een gastvrij onthaal op locatie in Brabant.

2022 wk 45 Marseille Mucem
Inspiratieprojecten Zuid Frankrijk

In Lyon (Confluence), Nîmes, Montpellier, Aix-en-Provence, en Marseille zijn zoveel bijzondere inspirerende projecten gerealiseerd, dat het bijna ondoenlijk is om daar uit te kiezen voor deze 2-delige samenvatting.

Eén van de laatste projecten die we daar bekeken dan maar: Museum het Mucem ontworpen door de in Algerije geboren architect Ricciotti, met een prachtige klimaatgevel in ‘filigrain’ beton. Achter deze betonnen ‘voile’ loopt een openbare route door het nieuwe museum naar het oude fort. En dan meteen weer de vraag: mogen we nog wel bouwen in beton. Já, onder voorwaarden, alsjeblieft!

2022 wk 44 Luma Lichtreis
Spectaculair kunstcentrum door Gehry

Er is nog al wat aan de hand in de bouw op het gebied van energie, duurzaamheid, tekort aan goede vakmensen/ materialen… Ook dan (of: juist dan!), is het goed om geïnspireerd te raken door prachtige projecten elders. Vandaar een korte hevige november architectuurreis samengevat in 2 nieuwsberichten. De eerste: Luma Foundation, ondersteuner van kunst en aanjager van nieuwe ontwikkelingen, kocht een verlaten spoorweggebied in Arles om te herontwikkelen tot nieuw kunstcentrum. Ontwerp tuin Bas Smets, ontwerp gebouw door Gehry, op zijn beurt weer geïnspireerd door werk van Van Gogh tijdens diens verblijf in Arles.

2022 wk 43 Schetsontwerp woonhuis Leiden
De eerste stap richting verbouwing

Er zijn allerlei aanleidingen om je woonhuis weer eens onder handen te nemen: behoefte aan een goede thuiswerkplek (corona!), energiemaatregelen treffen in een woning die (nog) niet goed geïsoleerd is, veranderde ruimtebehoefte doordat kinderen niet meer thuiswonen maar wél nog af en toe komen logeren.

Of natuurlijk een combinatie van al deze factoren. Voor een woonhuis in de Raadsherenbuurt te Leiden is de eerste fase schetsontwerp in gang gezet.

2022 wk 42 Beurs Eigen Huis
18.852 bezoekers

Een terugblik op een vrolijke volle beurs met ‘18.852 gerichte bezoeken’ om maar even heel precies te zijn. Het is onduidelijk wat de toekomst zal brengen. Maar we blijven plannen maken voor een nieuwe woning, een ingrijpende verbouwing, of een slimme snelle ingreep. We geven het leven vorm, onze woonplek is belangrijk voor ons. En architecten kunnen daarbij helpen.

2022 wk 40 Utrechts Coffee corner
Woningsamenvoeging Vogelenbuurt

De samengevoegde dubbele woning in de Lijsterstraat is in gebruik, tijd voor foto’s! Hier vast een klein voorproefje van de begane grond om nieuwsgierig te maken. De opdrachtgevers, een samengestelde familie met 4 kinderen, woont er tot groot genoegen en is heel blij met zowel het eindresultaat als met het verbouwingsproces. Daar doen we het voor. Een buitenkans, twee woningen naast elkaar in hartje Utrecht… ik ben heel trots en blij met deze positieve review op Trustoo:

Caroline heeft ons geweldig begeleid bij ons project om van twee kleinere stadswoningen in Utrecht één mooi en handig huis te maken voor ons samengestelde gezin. Ze dacht heel fijn mee bij het ontdekken en vastleggen, verder ontdekken en opnieuw vastleggen van onze wensen – door veel kritisch door te vragen. Ze gaf ons altijd duidelijk aan wat de te volgen stappen waren, en hielp bij het overzichtelijk maken van het project, zodat we altijd wisten waar we aan toe waren.’

2022 wk 39 Muziek aan de Elbe
Hamburgs spectaculaire muziekgebouw

Goed om af en toe elders inspiratie op te doen: een bliksembezoek aan Hamburg voor de nieuwe architectuurprojecten. Hoogtepunt bleek toch nog steeds de Elbphilharmonie van Herzog & de Meuron, alweer 5 jaar geleden opgeleverd. Ja, véél te laat, véél te duur. Maar wat een prachtig feestelijk gebouw! Hier een blik van buiten, maar vooral een gebouw om zelf lustig doorheen te dwalen vanaf de 82m lange, convex gekromde roltrap bij de entree.

2022 wk 38 Aanbestedingsstukken gereed
Vervolg op eerdere verbouwing

Het is altijd een buitengewoon plezier als opdrachtgevers voor een vervolgopdracht terugkeren! Aan de Mathenesserlaan gaan we de tuingevel en het terras nu ook aanpakken in aansluiting op de eerdere verbouwing uit 2011, die gelukkig nog steeds zeer goed bevalt.

2022 wk 36: Tandartspraktijk
Kleur-/ materiaalgebruik in monument

Het materiaal- en kleurontwerp voor de nieuwe tandartspraktijk in Rotterdam West is zorgvuldig afgestemd op de te handhaven monumentale onderdelen van de voormalige school. De laatste opleverpuntjes worden nog afgewerkt, zes praktijkruimtes konden al in gebruik worden genomen. Uitgevoerd in opdracht van Wessel van Geffen architecten te Tilburg (hoofdontwerp/ uitvoering).

2022 wk 33 Zomervakantie met Biënneze inspiraties
Anish Kapoor verbouwt stadspaleis

De zomervakantie in Italië gaf mooi de gelegenheid om onderweg nieuwe inspiratie op te doen bij Milk of Dreams op de Biënnale van Venetië. Desondanks hier één van de oude garde uit het zij-programma uitgelicht voor een frisse blik op de bouwpraktijk: Anish Kapoor gaat op fantische wijze tekeer in zijn eigen vervallen Palazzo Priuli Manfrin langs Cannaregio.

2022 wk 28: Bijvoet Beng
BNA certificaat BENG cursus

We willen (nee: moeten!) onze (Nieuw)bouwprojecten ook met oog voor duurzaamheid, energiegebruik en klimaatcomfort ontwerpen. De BNA branchevereniging voor architecten verzorgt bijspijkercursussen voor de aangesloten gecertificeerde architectenbureaus. Met goed gevolg doorlopen. Van beng naar eng (BENG = bijna energieneutraal gebouw)

2022 wk 27: Excursie Marker Wadden
Waden in de wadden

Nieuw Land, aangelegd voor het herstel van het Markermeer, met vrolijke houten (overnachtings)huisjes ontworpen door de collega’s van bureau Ziegler Branderhorst. Een prachtig eiland om (voorzichtig!) over rond te struinen. En goed voor het gemoed om de herstelkrachten van de natuur hier aan het werk te zien.

2022 wk 24 Vorm voor nieuwe onderwijsvorm
Agoraonderwijs nu ook in Rotterdam

En dan, na mijn eigen nieuwe onderwijservaring een week eerder, meteen door naar een inrichtingsvoorstel voor het Agora onderwijs in Rotterdam.  Agora onderwijs is een nieuwe ‘leercommunity waar zelfkennis groeit zonder leslokalen’. Standplaats: bij de Montessori Mavo aan de Walenburgerweg. Insteek: verschillende zithoogtes en variabele opstellingen door slim gebruik van verrijdbare wanden, doorkijkkasten en wielen onder al het meubilair. Gaan!

2022 wk 23 Teacher-Teacher TU Delft
Docenten TU bijgespijkerd

Met goed gevolg doorlopen: de vervolgcursus ontwerpdidactiek voor (gast-)docenten aan de TU Delft. Bijspijkeren in het kader van Education Permanente.  Het denken over onderwijs blijft evolueren. Van Dooren/ Willekens doceren docenten aan de hand van recent promotieonderzoek over ontwerpen als een complexe vaardigheid: docent = overtreffende trap van expert. Jawel!

2022 wk 22: Late Night reflections on a depot
Architecturale talkshow op hoog niveau

De Rotterdam Late Night Show met Ernest van der Kwast is altijd weer aangenaam prikkelend en verfrissend (of, in eigen woorden: ‘vief en vilein’). En al helemaal met deze jaarafsluitende ‘dakversie’ bovenop het Nieuwe Instituut tegenover het Depot. Frisse vergezichten over architectuur, literatuur, rotterdammers, ruige muziek, een tikje politiek. Na de zomer graag weer!

2022 wk 22: Excursie Bouwnetwerk
Een tocht langs nieuwe plannen op bekend terrein

Architectuur & Kunst in Rotterdam. A whale, an artist and a beggar. Excursie met Bouwnetwerk in thuisstad Rotterdam. Up tempo langs prijswinnaar little (big!) C, culture campsite, dakpark, Keilepand, Kunst& complex (o, o, o waar blijven onze ateliers?) en langs Brutus Rotterdam voor de grootse plannen van o.a. Joep van Lieshout. Op de achtergrond ‘the whale’ voor vertrek naar Le Havre.

2022 wk 21: Art & Architecture
Frank Halmans tijdens Art Rotterdam

Kunstbeurs Art Rotterdam werd dit jaar in verband met corona verplaatst van winter naar voorjaar. Standplaats bleef de monumentale Van Nelle Fabriek. In bouwkundige werken worden de installaties meestal weggestopt: duur, knap (als het meezit!) en onzichtbaar. Frank Halmans laat zijn installaties-installatie eens lekker shinen.

2022 wk 19: Mw meijer vliegt!
samenwerken voor goede scholen

Tussendoor bij collega’s: werkbezoek in Enschede aan een ‘mevrouw Meijer project’. Mevrouw Meijer is een ideëel, landelijk opererend onderzoeksbureau voor verbetering van schoolarchitectuur. Door middel van ontwerpend onderzoek, sámen, met experts, collega’s docenten en leerlingen worden behoedzaam plannen gesmeed. Erf – goed en toekomst.

2022 wk 17 gastdocent TU
intensieve ontwerpbegeleiding in Delft

De faculteit Bouwkunde van de TU Delft staat wereldwijd in de top 3 van beste universiteiten. Ook dit jaar heb ik weer 10 weken lang als gastdocent architectuur jong talent mogen begeleiden bij het schakelsemester voor instromers in het derde jaar vanaf andere opleidingen. Een intensieve periode waarbij veel samen op zaal wordt gewerkt aan de Julianalaan in Delft. Achter elkaar worden een tiny house, een stedenbouwkundig plan, een paviljoen en een woongebouw ontworpen voor een locatie in Amsterdam Noord.

We hebben het project feestelijk met elkaar afgesloten op mijn bureau in De Fabriek Delfshaven.

2022 wk 12 Stuc met klompen
Afbouw kan beginnen

De stukadoor trekt erin, klompen aan. Over drie verdiepingen zijn doorbraken gerealiseerd en is de ruimte herverdeeld, om zo van twee kleine stadswoningen in de Vogelenbuurt in Utrecht één royale woning voor een samengesteld gezin met vier kinderen te maken. De afbouw kan beginnen…

2022 wk 9 Intermezzo werken in/ aan Perpignan
Oude stad, nieuwe blik, werken in het centrum

Per TGV naar de middeleeuwen. Een kort intermezzo in een van de warmste steden van Frankrijk, en da’s fijn eind februari! Gekke mix tussen Catalaans en Frans, een oud middeleeuws centrum, een appartementje met zicht op een palmentuin.  Werken in/ aan de stad, contact per zoom….

2022 wk 4 Utrecht verbouwing dubbel woonhuis
Doorbraken voor nieuwe ruimteorganisatie

De samenvoeging van 2 woonhuizen in het centrum van Utrecht is in volle gang. De sloopwerkzaamheden zijn zo goed als gereed, de opbouw begint vanaf de nieuwe geisoleerde begane grond vloer. Wat te veel/ dubbel is kan weg, om zo de ruimte beter te kunnen verdelen. Doorbraken zorgen voor zicht en licht.

2020 wk 17 Docentschap TU in tijden van corona
Flashback: lesgeven per zoom

In week 17 van 2020 nog kersvers, inmiddels weten we al haast niet meer beter: ook het gehele onderwijs voor de bouwkundestudenten van de TU Delft ging voorjaar 2020 online. Niet alleen de papers (academische vaardigheden) maar ook de 1e-jaars ontwerpopdracht voor een botenhuis, en het sportcomplex voor de 3e-jaars werden door mij en de andere docenten per zoomsessies behandeld. Wat bijzonder om nou juist ons vak wat zo met de ‘échte tastbare’ wereld te maken heeft in het platte scherm te zien verdwijnen…! Eén voordeel: we zijn ons nóg meer bewust van het belang van een goede leefomgeving, met ‘echte mensen’. Desondanks waren ook deze jaarlijkse gastdocentschappen bouwkunde mij weer een eer en groot genoegen.