contact
verbouwing pastorie

Verbouwing pastorie

monument I utiliteitsbouw I verbouwing I kerk

 

 

Vanwege terugloop besloot het bisdom om drie geslonken parochies in Scheveningen samen te voegen in de monumentale Antonius Abtkerk. Hiermee werd noodzakelijk om het bijbehorende woonhuis te herbestemmen tot parochiehuis en te verbouwen. Met name de in onbruik geraakte zolder met mooie houten spanten is ingrijpend verbouwd en ingericht om hier vier kerkkoren te kunnen huisvesten. Citaat uit het klanttevredenheidsonderzoek onder het Bestuur Antonius Abt na afloop: ‘Fantastisch, de verwachtingen zijn waargemaakt, we zijn erg tevreden.’ Fijn!

 

Opdrachtgr: Parochie Heilige Antonius Abt / bisdom Rotterdam
BVO: 560  m2 (zolder 130 m2)  Foto’s: Hannah Anthonysz

zolder boekenkast
zithoek zolder
‘Fantastisch, we zijn erg tevreden!’
verbouwing kerk

Samenwerking

Allereerst is met alle verschillende gebruikers gesproken om goed de wensen en eisen van de verschillende gebruikers te inventariseren als basis voor het nieuwe ontwerp. Vervolgens is het bestaande gebouw goed ingemeten.

 

Het nieuwe voorstel voor de koorzolder is mede tot stand gekomen in nauw overleg met monumentenzorg, de brandweer (veiligheid en vluchtwegen) en met adviseurs op het gebied van bouwfysica en akoestiek, afgestemd op dit specifieke gebruik als koorzolder.

 

Vaste inrichting, nieuw meubilair, kleurgebruik en verlichting zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd.

onthulling opening notenbalk
verbouwing koorzolder
containerrestaurant

Containerrestaurant Wijn of Water

utiliteitsbouw I restaurant I containerbouw I rotterdam I placemaking I nieuwbouw

 

 

De naam van het restaurant en de wens om ‘iets met containers en een buitenterras te doen’ lagen aan de basis van de opdracht. Mede door het efficiënt koppelen van de 9 tweedehands containers kon het restaurant al 5 maanden na aanvraag bouwvergunning de deuren openen. Uit het BNA juryrapport:  ‘Onbekommerde pretentieloze architectuur waar je vrolijk van wordt. Met een goed getroffen, informele sfeer die perfect aansluit bij de functie en het karakter van de locatie. Een fijnzinnig geproportioneerd bouwwerk (…)’. Het tijdelijke restaurant is inmiddels gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw op de Lloydpier.

 

Opdrachtgever: Bureau Medelanders Rotterdam

BVO: 217 m2 exclusief terras

Nominatie BNA gebouw van het jaar 2006

Foto’s:  Maarten Laupman

‘Architectuur waar je vrolijk van wordt. Goed getroffen informele sfeer. Fijnzinnig geproportioneerd.’
containerbouw

Tijdelijke bouw

Containerrestaurant Wijn of Water paste goed bij de plek en het ruige karakter van een havengebied in ontwikkeling. De tijdelijke bebouw werd ingezet voor ‘placemaking’. Het restaurant is in diverse publicaties in binnenland en buitenland opgenomen, en tentoongesteld in exposities over containerbouw.

Relevante projecten

Kiosken Slinge Rotterdam

utiliteitsbouw I nieuwbouw I kiosk

 

 

‘Plug-and-Play’: 2 nieuwe kiosken bij metro Slinge, op initiatief van de Deelgemeente Charlois ter vervanging van bestaande verkoopwagens. De basisformat, per ondernemer aangepast, behelst slanke stalen prefab volumes met grote aluminium puien, per dieplader aan te voeren. Overdag klappen de transparante gaasluiken open ten behoeve van bankjes, windschermen en luifels. ’s Nachts stralen de kiosken als lampionnetjes op het plein. Reclame, verlichting, installaties zijn geïntegreerd. De 2 ondernemers zagen hun omzet sinds de oplevering verdubbelen, de deelgemeente ontving geen klachten meer over onveiligheid op het plein. Zie ook blog in De Architect.

 

 

 

Opdrachtgever: Gem. Rotterdam / DG Charlois/ fam. Tekten/ fam. Böyük
BVO per kiosk: 37 m2

Adres: metrostation Slinge Rotterdam
Foto’s: Scagliola Brakkee

 

 

 

Het project is volgens alle betrokkenen een groot succes. De ondernemers zagen hun omzet verdubbelen…

Reclame en verlichting geïntegreerd

Energiezuinige LED verlichting is geïntegreerd in de gevel om zo twee vliegen in één klap te slaan: Het plein is ’s avonds goed verlicht zodat passanten zich veiliger voelen, en de ondernemer kan zich op elegante wijze profileren. Uit de publicatie ‘Kiosk in de Stad‘ van Jacques Beljaars en Thomas Rouw: ‘De kiosken in Slinge zijn al met al een geslaagd voorbeeld van hoe met kleine ingrepen de leefbaarheid van de woonomgeving kan worden vergroot en een naamloos plein op de kaart is gezet.’

nieuwbouw kiosk rotterdam

Relevante projecten

Sportbeheergebouw Rotterdam

utiliteitsbouw I sportgebouwI nieuwbouw I rotterdam

 

 

Een nieuw beheergebouwtje voor de sporters in het Zuiderpark naast Ahoy: klein, simpel, vriendelijk en tóch hufterproof.  De, inmiddels opgeheven, deelgemeente Charlois was zo tevreden over de eerder door Bijvoet a&s gerealiseerde kiosken bij metrostation Slinge, dat dit gebouw een vervolgopdracht werd. Dezelfde randvoorwaarden speelden hier een rol: gering budget, een gebouw dat sociale veiligheid moest bevorderen, gewenste transparantie, goede nachtverlichting. Het gebouw is in nauwe samenwerking met de eindgebruiker TOS uitgewerkt tot besteksniveau en was klaar om, binnen planning, afgesproken volume en afgesproken budget, aanbesteed te worden. Helaas besloot de gemeente Rotterdam op het allerlaatste moment vanwege ingrijpende bezuiniging toch niet tot realisatie over te gaan. De artist impressions geven een indruk van wat had kunnen zijn…

 

 

Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam/ dg Charlois
BVO: 100 m2
Adres: Zuiderpark naast Ahoy
Eindgebruiker: TOS
Ontwerp lichtmasten: i.s.m. Philips Indal

Thuis op Straat: samen sporten op Zuid

Transparantie en doorzicht

Net zoals bij de gerealiseerde kiosken naast metrostation Slinge is een compact volume gerealiseerd, met ruimtelijke doorzichten en een goed geïntegreerd verlichtingsplan.

Relevante projecten