contact
woningsamenvoeging

Dubbel woonhuis Bergselaan I

woningsamenvoeging I verbouwing I dubbele deuren I rotterdam

 

 

Een 19e eeuws benedenhuis aan de statige Bergselaan werd te klein voor een gezin met 3 opgroeiende kinderen. Toen de mogelijkheid zich voordeed om de bovenwoning erbij te kopen was de beslissing snel genomen. Opdrachtgeverswens was om beide woningen tot een logische nieuwe woning samen te voegen met hergebruik van waardevolle klassieke elementen. Een vide vormt het hart van de woning.

 

Opdrachtgever: Particulier

BVO:  269 m2

Foto’s:  (ged.) Maarten Laupman

badkamer
Historische details geïntegreerd in nieuwe situatie
vide

Deuren en ramen

In de woning zijn op de begane grond speciale schuif-/klapdeuren ontworpen die in verschillende posities kunnen worden toegepast om de ruimtes van elkaar en van de gang af te kunnen sluiten. In ‘open toestand’ lopen gang, keuken, werkruimte en zitkamer in elkaar door.

Relevante projecten

woningsamenvoeging

Dubbel woonhuis Bergselaan

dubbel woonhuis I woningsamenvoeging I verbouwing I rotterdam

 

 

Opnieuw een project voor samenvoeging van een beneden-/bovenwoning aan de 19e eeuwse Bergselaan. Het programma is vergelijkbaar met het eerdere project dat ik mocht realiseren iets verderop aan de Bergselaan, maar het eindresultaat is weer heel anders, aangepast aan de specifieke opdrachtgeverswensen. De achtergevel van de woningen was te slecht om te behouden. Ook de vloer bg is geheel vervangen met daarop een nieuwe stalen ‘boekentrap’ als verbinding naar de 1e verdieping. De boekencollectie van de opdrachtgever was hiervoor de inspiratie. Voor meer informatie zie ook het artikel in VTwonen.

 

Opdrachtgever:  Particulier

BVO: 296 m2

 

 

verbouwing badkamer
Een nieuwe trap rond een bestaande collectie

Een boekenverzameling als startpunt voor een bijzondere trap

Iedere opdrachtgever is anders, dus geen ontwerp is hetzelfde. Het is een groot plezier om steeds aan het begin van een nieuw project samen te bekijken waar elementen met een (emotionele) waarde zoals bestaande meubels of kunstverzamelingen een goed onderdak kunnen krijgen in de nieuwe situatie.

Relevante projecten

verbouwing weesp

Dubbel woonhuis Weesp

woningsamenvoeging I monument I verbouwing I weesp I dubbel woonhuis I vt-wonen I vecht

 

 

Een gezin met jonge kinderen wilde in Weesp komen wonen, in 2 samengevoegde monumentenpandjes aan de Vecht. Het exterieur was prachtig en is ongewijzigd gebleven. Interieur, indeling en installaties stamden uit de jaren ’70, en zijn ingrijpend vernieuwd. Een ongebruikte zolder is opengebroken, er zijn nieuwe trappen geplaatst, en meubilair is waar nodig speciaal op maat gemaakt. Via daklichten en glasplaten in de vloer is overal licht in de woning gebracht, zie ook het artikel in VTwonen.

 

 

Opdrachtgever:  Fam. Nuijten-van Zanten
BVO: 224 m2
Foto’s: Scagliola Brakkee

 

eikehouten trap
Wonen in een modern monument

Licht en zicht

De verlaagde plafonds zijn overal verwijderd zodat de prachtige originele houten spanten weer in het zicht zijn gekomen. Via het dak komt extra licht binnen. Om goed zicht te hebben op de rivier de Vecht is in de woonkamer een verhoogde zithoek gemaakt .

zithoek
eikehouten trap

Relevante projecten

Boerderijcomplex Rhoon

 

wonen I woningsamenvoeging I monument I boerderijwoning I verbouwing I rhoon

 

Een monumentaal boerderijcomplex tegenover het kasteel in Rhoon werd in het verleden opgesplitst. Eén deel was in geen 50 jaar verbouwd. De opdrachtgever met 3 kleine kinderen wilde de beide delen weer samenvoegen. Tijd voor een flinke opfrisbeurt! Via een eerder door mij gerealiseerd bouwproject kwamen we met elkaar in contact. In nauw overleg is het ingrijpende verbouwingsplan uitgevoerd met respect voor de monumentale waarde. Onnodige ‘dubbelingen’ in de plattegronden zijn weg, en 2 nieuwe open trappen zorgen voor een logische nieuwe ruimtelijke indeling, en voor licht en zicht tot in het hart van de woning. Waardevolle monumentale elementen zijn gehandhaafd of in ere hersteld. Het resultaat is naar volle tevredenheid. Fijn!

 

Opdrachtgever: Particulier
BVO: 370m2
Adres: Dorpsdijk Rhoon

Monumentaal boerderijcomplex in ere hersteld

Ruimtes indelen met de lichtval

Of een ruimte goed voelt hangt vaak samen met de zonering van het gebruik van die ruimte: waar zijn de ‘looplijnen’ en deuren, en waar kan je juist rustig zitten? De verblijfsruimtes in deze samengevoegde woning zijn met de verbouwing tegen de gevel georganiseerd, afgestemd op waar je het meest van het daglicht kan genieten, en op de praktische behoeftes van een gezin met drie kleine kinderen.